Verzamelen van miniatuurauto's is een hele populaire hobby.

Vaak wordt er in een paar jaar een behoorlijk aantal miniaturen bijeengebracht en kan de waarde behoorlijk oplopen.
Een verzekering afsluiten is in sommige gevallen verstandig, en dan zal er een waarde vastgesteld moeten worden van de verzameling.

Ook krijgen we vaak verzoeken van de waardebepaling van een model die bij een overleden familielid in de kast stond, of een gekocht model op een rommelmarkt of kringloopwinkel.

Hele normale vragen, en heel begrijpelijk.

Maar....

een taxatie is bijzonder moeilijk te doen, naast de opgelegde regels om dit te mogen doen.

Taxaties mogen, voor verzekeringen in het bijzonder, alleen gedaan worden door een erkend taxateur. Dat is iemand die zich heeft gespecialiseerd in het vaststellen van de waarde van dingen, en als zodanig is aangesloten bij bijvoorbeeld een stichting als het Verenigd Register van Taxateurs.

Daarnaast is de markt van modelauto's erg schommelend. Zelfs per land!
Veel factoren als beschadigingen, verpakkingen, kleine details een grote invloed op de uiteindelijke prijs van een miniatuur.
Deze factoren zijn vaak slecht zichtbaar op een foto, wat taxeren op afstand al weer wat moeilijker maakt.

We hebben zelf de keus gemaakt om in geen geval taxaties uit te voeren, ook niet voor 1 miniatuur.
Door bovenstaande redenen, maar ook doordat wel in het verleden wel eens wat hadden getaxeerd, en helaas hebben we ook daarmee wel wat nare ervaringen aan over gehouden.

Kortgezegd, wilt u een verzameling of model laten taxeren, dan kunt u bij uw verzekering een aangesloten taxateur vragen naar de waarde.